piątek, 6 grudnia 2013

Pierniczkowe wąsy na patyku



Kolejna pozycja na mojej Mikołajkowej liście słodkich upominków :)
Jeszcze nie tak dawno wąsy były bardzo na topie - w zasadzie do dzisiaj gadżety z wąsami mają grono wiernych fanów. A że zbliżają się Święta a dzisiaj mamy Mikołajki, pomyślałam sobie, dlaczego by nie wykorzystać wąsatego motywu w nieco bardziej zimowej aranżacji? - i tak oto powstały ciasteczkowe wąsy św. Mikołaja :) Oprócz nich są do kompletu jeszcze czapki i brody. Udekorowane lukrem królewskim. Na patyku, bo wydaje mi się, że w ten sposób prezentują się lepiej.
Wystarczy zapakować i wcielić się w rolę św. Mikołaja :)

Pierniczki
Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
100 g masła roztopionego (lub margaryny)
100 g miodu
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki zmieszać razem, wyrobić. Moja rada: cukier najlepiej rozpuścić w roztopionej już margarynie, ponieważ po upieczeniu się pierniczków mogą być widoczne kryształki cukru. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 0,5 cm.

Ja do wykrojenia moich wąsów użyłam przygotowanych wcześniej przez siebie szablonów wyciętych z kartonu. Śmiało można wykorzystać gotowe szablony z tej strony. Po wydrukowaniu i wycięciu wystarczy przyłożyć szablon do rozwałkowanego ciasta i "obrysować" kształt nożem lub skalpelem (ja preferuję ten drugi - jednorazowe skalpele dostępne są w aptekach i muszę przyznać, że skalpel to bardzo przydatne narzędzie w kuchennych przygodach :).

Wycięte pierniczki układać na blasze i wtedy jest najlepszy moment, żeby uzbroić je w patyczki. Ja użyłam patyczków do szaszłyków (najlepsze są takie nieco grubsze, albo specjalne patyczki do cake popsów). Należy zwrócić również uwagę czy z drugiej strony pierniczków nie wystają patyczki. Trzeba je obrócić (najlepiej przy pomocy jakiejś ostrej szpatułki) i ewentualnie uzupełnić ubytki odrobiną ciasta. Ładnie wygładzić i obrócić z powrotem. Piec w temp. 180°C przez około 8-10 minut

Lukier królewski
Składniki:
3 białka
450 g cukru pudru (dobrze przesianego)
barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Białka ubijać mikserem, aż będą sztywne (ok. 5-7 minut). Po tym czasie dodawać po łyżce cukru pudru, cały czas ucierając.

Taki lukier najlepiej nadaje się do rysowania konturów ciasteczek, koronek, do malowania techniką brush embroidery jak również do wszystkich kształtów, które mają trzymać formę :) Jeśli wydaje Wam się, że lukier jest zbyt lejący, radzę dodać trochę cukru pudru (wtedy po prostu wmieszać w lukier, nie ubijać już mikserem).
Z kolei jeśli chcemy używać lukru do wypełnienia konturów ciasteczek, trzeba dodać kilka kropel wody (lub soku cytrynowego). Należy jednak bardzo uważać, najlepiej kontrolować konsystencję lukru i dodawać wody dosłownie po kropelce. Lukier ma być bardziej lejący, ale nie powinien rozpływać się po ciastku.

Moja rada: żeby "wypuścić" powietrze z lukru i uniknąć brzydkich pęknięć na powierzchni ciasteczek spowodowanych nagromadzeniem się pęcherzyków powietrza, należy zostawić naczynie z lukrem na noc w lodówce i przykryć powierzchnię lukru wilgotnym ręcznikiem.

Barwienie lukru:
Do kolorowania najlepiej nadają się barwniki w żelu, jednak takie w proszku też świetnie spełniają swoją rolę. Trzeba tylko umieć się z nimi obchodzić:) Takie barwniki można rozprowadzać w odrobinie wody lub alkoholu, jednak z mojego doświadczenia wynika, że barwniki w proszku świetnie rozprowadzają się w glicerynie (do kupienia np. w aptekach). Wystarczy kilka kropel gliceryny wymieszać z odrobiną barwnika w proszku (w zależności od intensywności koloru jaki chcemy otrzymać). Tak na marginesie to w składzie większości barwników żelowych znajduje się właśnie gliceryna.

Powodzenia w tworzeniu swoich własnych fantazyjnych pierniczków! :)





Świąteczne prezenty


4 komentarze:

  1. Ślicznie je udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Będę jeszcze ćwiczyć dekorowanie przed Świętami:P

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Przy ich pomocy, w kilka chwil każdy może zostać św. Mikołajem:P Tak trochę...;)

      Usuń