Czekoladowe muffinki
Składniki:
125g masła (lub margaryny)
pół szklanki cukru
2 całe jajka
125g mąki przennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka kakao (opcjonalnie)
pół czekolady (najlepiej gorzkiej) rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2-3 łyżki mleka
Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka, ciągle miksując. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao, dokładnie zmiksować. Na koniec dać roztopioną czekoladę i mleko, wymieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Rozłożyć ciasto do formy na muffinki, piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 20 min.
Ganache z mlecznej czekolady
Składniki:
220g mlecznej czekolady
150ml śmietany 36% (nadaje się też 30%)
Czekoladę posiekać, przesypać do miseczki. Wlać śmietankę do rondla z grubym dnem, ustawić na wolnym ogniu, podgrzewać prawie do wrzenia (ale nie gotować!). Kiedy śmietanka osiągnie odpowiednią temperaturę zalać nią czekoladę, odstawić na moment. Wymieszać dokładnie, zostawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem. Ubijać do czasu aż ganache zwiększy swoją objętość.
Przełożyć ganache do rękawa cukierniczego, nakładać na wystudzone babeczki. Na ganache przyklejać przygotowane podobizny Garfielda i cieszyć się widokiem :)
W następnym "odcinku" pokażę, jak zrobić własne Garfieldowe buźki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz